05 декември, 2012

Милост за нас, здравите!...


По случай 3 декември Международния ден на хората с увреждания фондация "Сила за живот" организира великолепен концерт с вход “Свободен” в ДМТ “К.Кисимов”.
Беше невероятно, емоционално и искрено: Кристиян Григоров (Крис), Катя Минчева, Илона Калчева, Петя Алексиева, Робърт Абрашев и др. вдъхновиха всички в залата. А залата беше почти празна.
Да, вярно е, че Община В. Търново подкрепи финансово проявата, но нямаше гости от местната власт, които да съпреживеят всичко, което се случи в рамките на час и половина.
Да, вън времето беше лошо, валеше, улиците бяха разкопани, но тези хора – участниците намериха сили и желание да дойдат от цяла България, не да празнуват, а да покажат, че в тях има сила за живот.
А публиката… да, да кои бяхме публика? Хора, които аплодираха талантите, хора, които носят в себе си чувството за милосърдие и вярата, че един СМС за “Българската Коледа” не прави съвестта по-чиста.
Участниците не бяха дошли за пари, те не търсеха своите пет минути звездна слава. Разбирате ли, те бяха като обикновените хора. Не им личеше да са с увреждания, не изглеждаха никак нещастни.
Нещастните останаха на топло – да гледат “Биг Брадър” или някой сълзлив турски сериал.
Да, това не беше чалга концерт, където силиконът прелива и се пее на плейбейк, където се мятат гюбеци и звучат мазни текстове за съкрушени мутреси и беемвета.
Като търновка знам , че търновската публика е консервативна и сдържана. Но тази вечер публиката бяха шепа пенсионери и 47 доброволци от Американски колеж Аркус. Те бяха там, не за да се покажат, а за да подкрепят тези невероятни млади хора. Без СМС-и, без пари , само с искрените си аплодисменти.
И излизайки навън си спомних за онова невероятно писмо на Маркес и колко малко трябва да човек, за да бъде щастлив.
Не е нужно да се търсят показни културни мероприятия, граничещи с кич и зрелища, просто е – нужно е да бъдем повече хора. Не само преди светлия празник Коледа, а всеки ден, всяка минута. Крайно време е да се спре с показни културни мероприятия, напомнящи на масовките от социализма. Време е за интеграция, за промяна. А за това трябва толкова малко…Един билет за надеждата, че можем да бъдем по-добри…
                                                                      /публикувано във в-к "Янтра Днес, 5.12.2012/

Няма коментари:

Публикуване на коментар